2017-05-01

Ses kaydı’yla üniversiteli oldu



Ordulu Mahmut Türüdü (21), doğuştan yüzde 80 görme engelli olarak dünyaya geldi. İlk ve orta dereceli okullarını başarıyla tamamladı. Türüdü, kaynaştırma sınıflarında gördüğü eğitimlerde öğretmenlerinin anlattıkları dersleri ses kayıt cihazına kaydetti ve Namık Kemal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni kazandı.

Akademik hayatında da yine aynı yöntemi yani ses kayıt cihazı metodunu kullanan Türüdü, sınıf arkadaşlarından geri kalmamak için daha fazla çalışması gerektiğinin farkında olduğundan ses kayıt cihazını ve kulaklığını yanından hiç ayırmıyor.     

Kampüs içerisindeki Kredi Yurtlar Kurumuna ait yurtta kalan ve ders saatlerinde bastonuyla fakülteye giden Mahmut Türüdü, yurda dönmesi sonrası ya yatağında ya da kütüphane de derslerini tekrar ediyor.     

"8 saat okulda 8 saat evde ders"     

Türüdü, eğitimi için başta ailesi olmak üzere birçok kişiden destek aldığını ve azmiyle üniversiteyi kazandığını söyledi.     

Görme engeli nedeniyle herkesten daha fazla çaba göstermesi gerektiği için eğitim hayatının zorlu geçtiğini anlatan Türüdü, "Çünkü ben normal bir öğrenci gibi değildim. Derslerde önce normal ses kayıt cihazı, sonraları ise akıllı telefonla birlikte telefonumun ses kayıt cihazını kullanıyordum. Diğer öğrencilere nazaran dezavantajım vardı. Mesela bir günde 8 saat ders gördüysem aynı günün akşamında evde 8 dersin tamamını, ses kaydından tekrar dinliyor ve çalışıyordum.     

Bu benim zamanımı çok alıyordu. Ses kayıtlarını bölüp parçalıyor ve tekrar çalışabileceğim hale getiriyordum. Görme engelim olduğu için bu benim için zor bir süreçti. İstikrarlı bir biçimde devam ettiğim zaman buna alıştım ve bunu bir sorun olmaktan hayatımdan çıkarttım. Üniversiteyi kazandım."     

Üniversiteyi kazanınca hayatında çok şey değişti     

Türüdü, üniversiteyi kazanmadan önce çok sosyal biri olmadığını ve üniversiteyle beraber hayatında çok şeyin değiştiğini söyledi.

Üniversiteyi kazanmadan önce evden hiç ayrı yaşamadığını belirten Türüdü, "Mahalle arkadaşım bile yokken, şimdi bambaşka bir hayata sahip oldum. İlk ve orta okulda arkadaşlarım benle şaka yoluyla da olsa dalga geçiyorlardı. Ama üniversitede daha olgun insanlar olduğu için bana çok katkı sağlayan arkadaşlarım oldu. Diğer engelli arkadaşlarım gayret etmeli. Başarı da ardından geliyor" dedi.     

Müziğe ilgi duyduğunu ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2015 yılında açtığı bir yarışmada Türk Tasavvuf Müziği dalında Türkiye genelinde üçüncülük derecesi aldığını söyleyen Türüdü, "Utanarak ve sıkılarak girdiğim bir yarışmaydı. Gece yolculuğu olmasına rağmen hiç uyuyamamıştım ve yarışmaya uykusuz girmiştim. Benim heyecanım sahneye çıkana kadardı. Sahneye çıkınca bir öz güven geldi bana. Sanki yıllardır bunu yapıyormuşum gibi performans sergiledim. Türkiye genelinde üçüncü olmuştum ve hayatımın zirve dönemiydi. Orada aldığım madalyayı hala saklıyorum. Bu yıl yapılacak 'Yurttan Sesler Türk Müziği' yarışmasında Türkiye finalinde birinci olmayı hedefliyorum" diye konuştu.